Gratis verzending MaatwerkKoop nu en betaal later met Klarna
Free shipping on all orders over $75
Gratis verzending MaatwerkKoop nu en betaal later met Klarna
Free shipping on all orders over $75
Gratis verzending Alle maten leverbaar

Last van vliegen in huis

Last van vliegen in huis: wat te doen bij overlast?

Heb je last van veel vliegen in huis? Hoewel ze je geen vlieg kwaad doen, kunnen ze wel voor onwijs veel overlast en irritatie zorgen. Vooral in het voorjaar en de zomer eisen deze vervelende beestjes hun plek op in jouw woning, maar soms ook zelfs in de winter. En wat je ook lijkt te proberen, je komt er maar moeilijk vanaf. Wil je weten wat te doen om deze insecten in huis te bestrijden? Ontdek onze tips tegen vliegen.

Waar komen vliegen op af in en rondom huis?
Plots veel vliegen in huis?
Last van vliegen in de winter
Last van dikke zwarte vliegen in huis
Hoe lang leven vliegen in huis?
Waarom wil je geen vliegen in huis?
Wat helpt tegen vliegen in huis?
De beste tips bij vliegen overlast

Waar komen vliegen op af in en rondom huis?

Om te weten wat je kunt doen tegen vliegen en muggen in huis, is het belangrijk om eerst te begrijpen waar ze op af komen. Vliegen worden namelijk vaak aangetrokken tot jouw huis om verschillende redenen. 

 • Vliegen komen af op voedselresten
  Ten eerste komen vliegen af op voedselresten die onbedoeld zijn achtergelaten. Als jij openstaande vuilnisbakken hebt, onbedekte etenswaren op aanrechtbladen laat staan of zoetigheid morst en niet opruimt, dan is dat vragen om problemen. Deze geuren zijn een onweerstaanbaar lokmiddel voor deze insecten. Jouw restjes en afval zijn hun feestmaal!
 • Vliegen komen af op koele plekken in de zomer en warme plekken in de winter
  Daarnaast spelen temperatuur en vochtigheid een grote rol bij het aantrekken van vliegen in en rondom je huis. In de warmere maanden zoeken deze insecten koelere plekken om te schuilen en zich voort te planten. Vliegen zijn dol op vochtige plekken, omdat ze daar gemakkelijk hun eitjes kunnen leggen en zich kunnen voeden met rottend organisch materiaal. In de winter zoeken ze juist warme plekjes op om te overwinteren.
 • Vliegen komen af op bepaalde bloemen en planten
  Bepaalde soorten vliegen voeden zich met nectar en worden aangetrokken door bloemen en planten. Bijvoorbeeld zweefvliegen, boorvliegen en bloemvliegen.
 • Vliegen komen af op bepaalde geuren
  Vliegen hebben een sterk ontwikkeld reukvermogen en kunnen worden aangetrokken door onaangename geuren, vooral rottend voedsel, ontlasting of ander rottend organisch materiaal.
 • Vliegen komen af op ontlasting en mest
  Sommige soorten vliegen leggen hun eitjes in ontlasting en mest. Deze afvalstoffen dienen als voedselbron, maar ook als broedplaats voor de larven van deze vliegen.
 • Vliegen komen af op licht
  Vliegen worden ook aangetrokken door licht. Als je huis ‘s avonds en ‘s nachts wordt verlicht, dan heeft dit een magnetische aantrekkingskracht op deze vliegende insecten.

Plots veel vliegen in huis?

Als je plots veel last hebt van vliegen in huis, dan is het dus goed om stil te staan bij of je onbedoeld vliegen aantrekt door onder andere voedselresten, mest, vochtigheid, onaangename geurtjes en bloemen of planten. Ga na of er in de afgelopen tijd dingen in en rond huis zijn veranderd die vliegen aantrekken. Behalve dingen waar je zelf invloed op hebt, kan het plotseling ontstaan van vliegenoverlast ook komen door veranderingen in het weer of nabijgelegen bouw- of tuinwerkzaamheden. Het kan dus ook geen kwaad om eens te peilen bij jouw buurman of buurvrouw. 

Last van vliegen in de winter

In de winter is het ongebruikelijk om veel last te hebben van vliegen, omdat veel soorten vliegen inactief worden of sterven bij koude temperaturen. De meeste vliegen zijn koudbloedig en kunnen niet goed functioneren bij lage temperaturen. 

Toch kan het voorkomen dat je last krijgt van vliegen in de winter. Als er bijvoorbeeld vliegen zijn binnengekomen voordat het kouder werd, kunnen ze binnen blijven tijdens de wintermaanden. Sommige soorten vliegen kunnen bovendien overwinteren op beschutte locaties, zoals zolders, kelders of andere warme plekken in huis. Deze vliegen kunnen inactief lijken tijdens de winter, maar kunnen weer tevoorschijn komen zodra de temperaturen stijgen. Ook op plekken met een milde winter kunnen sommige vliegen het hele jaar actief blijven. 

Een veelvoorkomende vliegenplaag die ook in de winter voorkomt, is die van fruitvliegjes. Deze soorten vliegen worden aangetrokken door overrijp fruit en ander rottend voedsel. Heb je last van fruitvliegjes in de winter? Zorg dan dat je allereerst de voedselbron verwijdert. Sluit die prullenbak, leeg op tijd de vuilniszak en laat vooral geen zoetigheden open en bloot op het aanrecht.  

Last van dikke zwarte vliegen in huis

Heb je last van dikke zwarte vliegen in huis? Misschien specifiek in de winter? Dikke kans dat je last hebt van klustervliegen. Ze zien eruit als de gewone vliegen die je in je woonkamer tegenkomt, al zijn ze vaak nog wat dikker, groter en meer behaard.  Ze komen samen in grote zwermen van honderden tot zelfs duizenden om te overwinteren. Ze doen dat het liefste in warme gebouwen. 

Hoe lang leven vliegen in huis?

Hoe lang vliegen kunnen leven verschilt. Over het algemeen hebben volwassen vliegen in huis een levensduur van ongeveer 15 tot 30 dagen. Creëer je de ideale omstandigheden voor vliegen in huis, dan bezorg je deze insecten dus een zo lang en gelukkig mogelijk leven. En dat is natuurlijk niet helemaal jouw bedoeling!

Doe je niets tegen vliegen in huis, dan kan dat leiden tot een ware plaag. Vliegen kunnen zich namelijk vrij snel voortplanten, vooral in een gunstige omgeving. Vliegen leggen hun eitjes bij voorkeur in rottend organisch materiaal, zoals voedselresten, compost of mest. Een vrouwelijke vlieg kan honderden eitjes leggen gedurende haar korte leven, wat de voortplantingssnelheid enorm verhoogt. 

Waarom vliegen in huis voorkomen en bestrijden?

Behalve dat vliegen al snel erg irritant zijn en overlast veroorzaken, wil je ook van dit vrij onschuldige beestje een plaag voorkomen vanwege gezondheidsrisico’s. Niet alleen verstoren ze al gauw je slaap met hun vervelende gebrom en gezoem, ook kunnen ze zorgen voor allergische reacties of zelfs ziekteoverdracht. In tegenstelling tot muggen, steken vliegen niet en zuigen ze geen bloed. Wel besmetten vliegen gemakkelijk verschillende oppervlakken en voedselbronnen met micro-organismen, zoals bacteriën en virussen, die ze oppikken van rottend organisch materiaal, ontlasting en afval. Genoeg redenen dus om de nodige maatregelen te nemen tegen vliegen in huis!

Wat helpt tegen vliegen in huis?

Hoewel er veel overlap zit tussen de manier waarop je vliegen en muggen in huis voorkomt en kunt bestrijden, zijn er ook een paar verschillen. Daarom geven we je hieronder de beste tips specifiek tegen vliegen in huis.

De beste tips bij vliegen overlast

 1. Koop een vliegengordijn
  Voorkomen is beter dan bestrijden. Voorkom vliegen in huis met een horgordijn, ook wel vliegengordijn genoemd. Je hebt deurgordijnen, maar ook vliegengordijnen voor ramen. Het voordeel van het kopen van een vliegengordijn is dat deze licht- en luchtdoorlatend zijn. Bovendien loop je er, in tegenstelling tot een standaard hordeur, zelf gemakkelijk doorheen. En ook niet onbelangrijk: ze zijn er in heel veel leuke soorten en kleuren.
 2. Houd voedsel afgedekt
  Vliegen worden aangetrokken door voedselresten, dus houd voedsel goed afgedekt en laat geen etenswaren onbedekt achter op aanrechtbladen.
 3. Houd vuilnisbakken goed gesloten
  Zorg ervoor dat je vuilnisbak stevig is afgesloten om te voorkomen dat vliegen zich voeden met het afval. De vuilnisbak is een walhalla voor vliegen. 
 4. Reinig regelmatig je huis
  Houd het huis schoon en verwijder voedselresten en gemorste vloeistoffen direct. 
 5. Identificeer en elimineer broedplaatsen
  Probeer broedplaatsen voor vliegen te identificeren. Dit zijn bijvoorbeeld composthopen, mesthopen of rottend organisch materiaal in de buurt van het huis. Verwijder ze om het aantal vliegen te verminderen en voortplanting te voorkomen..
 6. Natuurlijke afweermiddelen
  Wil je van vliegen af op een diervriendelijke manier? Naast een vliegengordijn kunnen ook sommige natuurlijke middelen vliegen op afstand houden, zoals citronella, pepermunt- of eucalyptusolie.
 7. Gebruik andere bestrijdingsmiddelen
  Niet diervriendelijk, maar soms een laatste redmiddel. Je kunt (elektrische) vliegenmeppers, vliegenstrips en vliegenlinten overwegen om vliegen in huis te bestrijden