Gratis verzending MaatwerkKoop nu en betaal later met Klarna
Free shipping on all orders over $75
Gratis verzending MaatwerkKoop nu en betaal later met Klarna
Free shipping on all orders over $75
Gratis verzending Alle maten leverbaar

Last van muggen in huis

muggen in huis: wat te doen bij overlast?

Heb je last van veel muggen in huis? Er is weinig zo vervelend als dat. Vooral in het voorjaar en de zomer eisen die vervelende beestjes hun plek op in jouw woning. En behalve dat ze bloedirritant zijn, zit jij ook nog eens regelmatig met die vervelende muggenbulten. Wat je ook lijkt te proberen, je komt er maar moeilijk vanaf. Wil je weten wat te doen om deze insecten in en rondom huis te bestrijden? Ontdek onze tips tegen muggen.

Waar komen muggen op af in huis?
Hoe lang leven muggen in huis?
Kan je last hebben van muggen in de winter?
Waarom muggen overlast in huis voorkomen?
Wat te doen tegen muggen in huis?
De beste anti muggen tips

Waar komen muggen op af in huis?

Om te weten wat je kunt doen tegen muggen in huis, is het belangrijk om eerst te begrijpen waar ze op af komen. Muggen worden namelijk vaak aangetrokken tot onze huizen om verschillende redenen. 

 • Muggen komen af op voedselresten
  Ten eerste komen muggen af op voedselresten die onbedoeld zijn achtergelaten. Denk aan onbedekte etenswaren op aanrechtbladen en zoetigheid. Deze geuren zijn een onweerstaanbaar lokmiddel voor deze insecten.
 • Muggen komen af op vochtige plekken
  Daarnaast spelen temperatuur en vochtigheid een grote rol bij het aantrekken van muggen in en rondom je huis. In de warmere maanden zoeken deze insecten koelere plekken om te schuilen en zich voort te planten. Stilstaand water is de ideale broedplaats voor muggenlarven. Denk bijvoorbeeld aan stilstaand water in bloempotten, emmers of ongereinigde dakgoten.
 • Muggen komen af op licht
  Naast voedsel en gunstige omgevingsomstandigheden zoals temperatuur en vochtigheid, worden muggen ook aangetrokken door licht. Als je huis ‘s avonds en ‘s nachts wordt verlicht, dan heeft dit een magnetische aantrekkingskracht op deze vliegende insecten.

Hoe lang leven muggen in huis?

Hoe lang muggen kunnen leven verschilt. De levensduur van volwassen muggen varieert meestal van enkele dagen tot enkele weken. Creëer je de ideale omstandigheden voor muggen in huis, dan bezorg je deze insecten dus een zo lang en gelukkig mogelijk leven. En dat is natuurlijk niet helemaal jouw bedoeling!

Doe je niets tegen muggen in huis, dan kan dat leiden tot een ware plaag. Muggen kunnen zich namelijk vrij snel voortplanten, vooral in een gunstige omgeving. Vrouwtjes leggen eitjes in stilstaand water. Afhankelijk van de soort kan een mug wel tientallen tot honderden eitjes leggen in haar korte levensduur. Deze eitjes ontwikkelen zich snel tot larven en poppen, en binnen enkele dagen tot weken kunnen nieuwe volwassen muggen uitkomen, die zichzelf weer voortplanten. 

Kan je last hebben van muggen in de winter?

Over het algemeen zijn muggen niet actief in de winter, vooral in gebieden met koude temperaturen. In sommige warmere klimaten waar de temperaturen niet zo extreem dalen, kunnen sommige muggensoorten ook in de winter actief blijven. Ze zoeken dan beschutte plekken waar de temperatuur iets hoger blijft, zoals kelders, garages of andere beschermde plaatsen.

Muggen zijn koudbloedige insecten en kunnen niet goed overleven bij temperaturen dichtbij het vriespunt. In de winter gaan veel muggensoorten daarom in een soort winterslaap. De meeste muggenlarven overleven de winter in stilstaand water als eitjes of larven en wachten tot de temperaturen weer warmer worden voordat ze zich ontwikkelen tot volwassen muggen.

In de meeste gevallen neemt de activiteit van muggen dus sterk af in de winter en zal je veel minder last hebben van muggenbeten. Het is wel heel belangrijk om te blijven zorgen voor een omgeving met weinig stilstaand water, omdat muggenlarven anders kunnen overleven en zich kunnen ontwikkelen zodra het weer warmer wordt.

Waarom muggen overlast in huis voorkomen?

Behalve dat muggen erg irritant zijn en overlast veroorzaken, wil je een plaag ook voorkomen vanwege gezondheidsrisico’s. Niet alleen verstoren die vervelende beestjes al gauw je slaap, ook kunnen ze zorgen voor jeukende muggenbulten, allergische reacties of zelfs ziekteoverdracht. Genoeg redenen om de nodige maatregelen te nemen tegen muggen in huis!

Wat te doen tegen muggen in huis?

Hoewel er veel overlap zit tussen de manier waarop je muggen en vliegen in huis voorkomt en kunt bestrijden, zijn er ook een paar verschillen. Daarom geven we je hieronder de beste tips specifiek tegen muggen in huis.

De beste anti muggen tips

 1. Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten
  Houd zoveel mogelijk ramen en deuren gesloten. Vooral tijdens de avonduren en ‘s nachts wanneer muggen actiever zijn. In de hete zomermaanden is het wel fijn om af en toe een raam of deur open te kunnen laten. Dan is een hor of muggengordijn dé uitkomst.
 2. Gebruik een hor of muggengordijn
  Voorkomen is ook hier beter dan bestrijden. Voorkom muggen in huis met een horgordijn, ook wel een muggengordijn genoemd. Het voordeel van een muggengordijn is dat deze licht- en luchtdoorlatend zijn. Bovendien loop je er, in tegenstelling tot een hordeur, zelf gemakkelijk doorheen. En ook niet onbelangrijk: ze zijn er in heel veel leuke soorten en kleuren. 
 3. Vermijd stilstaand water
  Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water, dus controleer regelmatig rondom je huis op plekken waar water kan blijven staan. Denk aan bloempotten, emmers, regenpijpen, en dakgoten. Zorg ervoor dat het water wordt verwijderd of ververst.
 4. Houd het huis schoon
  Een van de belangrijkste maatregelen is het schoonhouden van je huis. Verwijder voedselresten en gemorste zoetigheden, aangezien dit muggen aantrekt.
 5. Hang een klamboe boven je bed
  Heb je veel last van muggenbeten tijdens je slaap? Hang dan een klamboe over je bed. Zorg ervoor dat de klamboe goed is afgesloten en dat er geen openingen zijn waar muggen doorheen kunnen.
 6. Repareer scheuren en gaten in huis
  Controleer regelmatig op scheuren en gaten in de muren, plafonds en schermen van je huis en repareer deze om te voorkomen dat muggen binnenkomen.
 7. Gebruik mugwerende middelen
  Breng mugwerende middelen aan op onbedekte huid om muggenbeten te voorkomen. Kies voor producten met DEET, picaridine of IR3535. Of ga voor een natuurlijke variant met citroen en eucalyptusolie. Volg de instructies op het etiket zorgvuldig.
 8. Overweeg mugwerende apparaten
  Er bestaan ook mugwerende apparaten zoals elektrische verdampers, ventilatoren of mugwerende kaarsen. Sommige van deze apparaten verspreiden stoffen die muggen op afstand kunnen houden.